czwartek, 12 kwietnia 2012

Najmiększa karkówka...

...jaką dotąd wykonałem...
karczek rozbić...
się mu przyjrzeć...
 zabrać się...
 za przyprawę...
 obejrzeć...
 podumać...
 powrócić do roboty...
 układając, przekładając...
 ser zetrzeć...
 śmietanę dodać...
 rozbełtać...
 gdy zbyt rzadkie, dać majonez...
 ziół kilka i wymieszać...
 polewać...
 całość tym białym...
 wstawić do pieca...
 ugotować kluchy...
 wyjąć z pieca...
 jeść, można dziąsłami jak komuś zębów brak (da radę)
Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda, może kiedyś wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna karkóweczka:)anulkaz.

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy przepis na karkówke,z pewnoscia wykorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis na pewno skorzystam dytka36

    OdpowiedzUsuń
  5. No jak nie,jak tak:-)

    d...36

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam zamierzam zrobić karczek zastanawiam się tylko jakiej mam użyć śmietany
    słodką czy kwaśną i ile procent, będę wdzięczna za podpowiedz, nie ukrywam dopiero się uczę gotować.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dodasz do zimnego i dopiero podgrzewać będziesz, to kwaśność śmietany nie ma raczej znaczenia. Gdy dodajesz jej do ciepłego, to lepiej używać słodkiej (np. takiej do zup), ona się nie zważy. Procent zależy od tego, co lubisz. Im wyższy, tym bardziej treściwie. W tym konkretnym przypadku użyłem dwunastki, bo karkówka dość tłusta ale osiemnastka też by mogła być. Niektórzy miast śmietany używają jogurtu naturalnego ale dla mnie jest on zbyt cienki a i smak nie do końca ten. Zależy oczywiście od gustu, czy diety...

      Usuń
  7. Witam dziękuję za odpowiedz,karczek zrobiony wyszedł-po prostu niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń