w północnej strefie klimatu
umiarkowanego. Jak sama nazwa wskazuje można go znaleźć w
regionach naturalnego występowania modrzewia oraz w jego w
nasadzeniach. Z drzewami tymi tworzy on mikoryzę. Grzyb wyrasta
gromadnie od lipca do października, zarówno na glebach kwaśnych
jak i zawierających wapienie.
Maślak posiada kapelusz o średnicy
3-10 centymetrów, którego skórka jest gładka, naga i pokryta
śluzem. Trzon ma wysokość 6-10 centymetrów i grubość jednego do
dwóch. Jest żółtawy, z brunatnymi włóknami lub kosmykami. Miąższ
również silnie żółty, niekiedy bledszy. Po przekrojeniu zabarwia
się słabo na kolor różowofioletowy. Maślak żółty pachnie
przyjemnie owocowo, w smaku jest łagodny lub lekko kwaskowy.
Podobne do żółtego są:
Maślak lepki (Suillus aeruginascens),
który ma podobny pokrój, ale kapelusz, pory i trzon są bardziej
szare, a miąższ białawy.
Maślak trydencki (Suillus tridentinus)
- ma podobne kształty, lecz w kolorze jest bardziej
pomarańczowocynamonowobrunatny.
Oba rosną koło modrzewi a wszystkie gatunki maślaków związane z tym drzewem są jadalne.
Oba rosną koło modrzewi a wszystkie gatunki maślaków związane z tym drzewem są jadalne.
"Leksykon Przyrodniczy – Grzyby"
Helmut i Renata Grunert
Tytut oryginału: Steinbachs
Naturfuhrer: Pilze,
Licencyjne wydanie klubu "Świat
Książki" za zgodą Mosaik Verlag i GeoCenter International
Warszawa,
Świat Książki Warszawa 1996
texte et photo par Raphaël
44 years old Executive Secretary Douglas Chewter, hailing from Dolbeau enjoys watching movies like Princess and the Pony and Ghost hunting. Took a trip to Mausoleum of Khoja Ahmed Yasawi and drives a Bentley Litre Supercharged Le Mans. oryginalne zrodlo
OdpowiedzUsuń