Istniały dwie techniki nabijania. W pierwszej wykonywało się to spiralnie. Wykorzystywane były do tego płaskie okrągłe gwożdzie ze stali, mosiądzu lub miedzi. Wbijało się je dokładnie, by tworzyły zwartą, możliwie gładką skorupę (rys.2). Sposób ten wykorzystywany był do produkcji kul mniejszych (o średnicy 70 - 90 mm), którymi grywano w bucce lub tzw. grę prowansalską.
Druga metoda polegała na nabijaniu według określonych wzorów, rysunków. Używano w tym przypadku bardzo różnych gwożdzi o łbach kwadratowych, okrągłych, sześciokątnych a także płaskich lub cylindrycznych. Materiałem w tym przypadku również była miedź, mosiądz lub stal. Ów sposób wykorzystywany był w przypadku kul o większej średnicy (90 - 110 mm). Metoda ta pozwalała uzyskać ogromną różnorodność wzorów (rys.3). Produkcję poprzez nabijanie, zapoczątkowaną w 1872 roku w prowansalskim miasteczku Aiguines, zakończono w roku 1933.
rys.1
rys.2 rys.3Les boules anciennes, cloutees (les photos: musee de la boule):
(cz.2 tutaj)
texte par Raphaël
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz