Agawa (łac. Agave), to dość ogólne pojęcie, gdyż rodzina ta obejmuje około stu gatunków. Sukulenty te w naturalnych warunkach rosną w dużej części obu Ameryk. Ich różnorodność jest ogromna. Cechują się odmienną kolorystyką, rozmiarami, a nawet okresem kwitnienia. To ostatnie łączy je wspólną cechą, która polega na tym, że po przekwitnięciu roślina umiera. Na szczęście są one długowieczne. Kilkadziesiąt lat, to nieczęsty wynik w przypadku innych roślin. U agaw natomiast jest normą.
Te grubolistne sukulenty są łatwe w uprawie. Wymagają słonecznego i przewiewnego miejsca, dlatego doskonale czują się na zewnątrz. Agawy są odporne na choroby i szkodniki. Lubią żyzną glebę zmieszaną z piaskiem. Ważne, by podłoże było przepuszczalne, gdyż nadmiar wilgoci im nie służy. Zasadniczo to ich jedyne zagrożenie powodujące brunatnienie liści, które następnie zaczynają gnić.
texte et photo par Raphaël
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz