czwartek, 1 listopada 2012

Opieńki w sosie pomidorowym...

opieńki wyczyścić...
wsadzić do gara, pogotować jakąś godzinę...
...
na tłustym...
...
cebulę...
...
zeszklić, dolać wody i podgotować...
...
wrzucić grzyby, poddusić...
...
następnie idzie oliwa i trochę octu...
...
w końcu przecier...
...
doprawić wszystko do smaku...
...
wrzucić w słoje, pasteryzować...
...
Za inspirację ponownie dziękuję bea. W podobny sposób przyrządzić można oczywiście również inne grzyby.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. szkoda, że już chyba opieńków nie będzie...
    trzeba poczekać do przyszłorocznej jesieni...
    a pomysł FANTASTYCZNY...

    -j.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie już ich nie ma.
      Trochę przymrozków i śniegu zrobiły swoje.
      Na szczęście nieco słoików z zapasami mam.
      Nie tylko dwa jak na tym zdjęciu...

      Usuń
  2. u mnie jeszcze sa opienki, trzeba połazić ale cos zawsze znajde.

    OdpowiedzUsuń