sobota, 10 listopada 2012

Bułki pszenne...

wodę, cukier i drożdże (szklanka, łyżeczka, 20 g)...
w misce łączymy...
tekst...
do tego sól, mąka i olej (łyżeczka, 600 g, dwie łyżki)...
tekst...
i wyrabiamy ciacho...
tekst...
które trza przykryć i zostawić, by wyrosło...
tekst...
później ulepić zeń bułki (niekoniecznie takie krzywe)...
tekst...
nagrzać piec...
tekst...
i starać się nie przypalić...
tekst...
do grochówki są jak znalazł...
tekst...
na śniadanie również...
tekst...
Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Może głupie pytanie ale zapytam na ile do pieca?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja trzymałem jak widać ciut za długo...
      15 - 20 minut powinno być ok (warto zaglądać)

      Usuń
  2. Muszą pięknie pachnieć!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mała sztuczka, jesli lubisz chrupiące pieczywo...
    Piekarnik nalezy spryskać wodą- np z takiego spryskiwacza, jak do kwiatków. Lub- jesli się nie da np jeśli piekarnik gazowy, jak mój- połozyć kilka kostek lodu, lub naczynie z wodą na niższej półce.

    agik

    Sorry, zapomniałam, ze w tym komputerze nie ma jakichś krasnoludków i się na blogger nie mogę zalogować.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie chciałbyś się przekwalifikować? gotowanie i pieczenie wychodzi Ci coraz lepiej:)
    j42

    OdpowiedzUsuń
  5. Wpadam na grochówkę, uwielbiam, a Twoja wygląda baaardzooo apetycznie:)

    Warszawa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze trochę mam, jeśli nie przeszkadza Tobie, że mrożona

      Usuń