Podstrony

czwartek, 24 października 2013

Karkówka peklowana...

Peklowanie mięsa to żadna filozofia. Najłatwiej użyć do tego soli peklującej, przy czym największym problemem może okazać się jej zakup. Nie jest powszechnie dostępna i niekiedy trzeba trochę poszukać. Niektórzy mieszają również sól z saletrą potasową, jednak tej metody nie sprawdzałem jeszcze na sobie.
Ja do peklowania użyłem karkówki z kością.
Wrzuciłem doń liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i goździki.
Całość zalałem wodą z wspomnianą solą, przykryłem i wstawiłem do chłodni.
Mięso pozostało w niej trzy czy cztery dni. Ważne, by go doglądać, obracać i pilnować poziomu zalewy.
Tak przygotowane mięso nadaje się do obróbki termicznej. Ja je upiekłem i przyznam, że było wspaniałe.
Opisana metoda zwie się zalewową. O innych poczytać można choćby w wiki.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. 46 yr old Dental Hygienist Adella Burnett, hailing from Courtenay enjoys watching movies like Baby... Secret of the Lost Legend and Beekeeping. Took a trip to Ilulissat Icefjord and drives a Eldorado. moje zrodla

    OdpowiedzUsuń